מה זה אל-פסק?
כשמו, האל-פסק נועד כדי להגן על המוצרים החשמליים שלנו ושימושי בעיקר למחשבים שלנו, להגן עליהם מפני אובדן מידע יקר ערך במקרה של הפסקות חשמל, קצרים ושינויי מתח קיצוניים. מוצרי האל-פסק מגוונים; הן באופי השימוש שלהם (משתמש ביתי/עסקי), הן בזמני ההגנה, עוצמת המתח ושאר פרמטרים.
איך אל פסק עובד ומה נדרש כדי להפעיל באל פסק?
בתוך כל אל-פסק נמצאת סוללת גיבוי שמטרתה לספק את האנרגיה הדרושה להמשך פעילות המחשב במידה והתרחשה הפסקת חשמל. כל מכשיר חשמלי שנצטרך להגין עליו מפני נפילות מתח נחבר אל האל-פסק. גוף האל-פסק יחובר לרשת החשמל.
איזה סוגים של אל-פסק קיימים?
קיימים 3 סוגי אל-פסק:
Offline/Standby: השיטה הבסיסית והפשוטה: המחשב מתחבר דרך האל-פסק ישירות למתח החשמל. ברגע של הפסקת חשמל, האל-פסק מפעיל את סוללת הגיבוי וכך המחשב ממשיך לפעול כרגיל. באל-פסק זה נרצה זמן תגובה שלא עולה 4 מילי-שניות – כלומר פרק הזמן בין נפילת המתח לתגובה האל-פסק.
Line interactive: השיטה הפופולרית והעדיפה: בדומה לשיטת Offline/Standby, גם כאן המחשב מתחבר לאל-פסק דרך רשת החשמל, אלא שכאן משולבת גם מערכת הגנה מתקדמת לייצוב מתח תמידי (AVR), אשר מספק למחשב מתח מיוצב תמידית. יתרונות נוספים: זמן תגובת האל-פסק משופרת וסוללת גיבוי שנכנסת לפעולה במהירות רבה יותר. מדובר בדגם המומלץ למשתמש הביתי.
Online: השיטה העסקית והמאובטחת: בניגוד לשתי השיטות הראשונות, כאן הסוללה היא זו שמספקת את החשמל למחשב, כך שאין כל השהייה במקרה של נפילת מתח מפני שהזרם מגיע ישירות מהסוללה הנטענת תמידית דרך החשמל. שיטה זו אידיאלית לעסקים שעובדים עם מידע רב ולא יכולים להרשות לאבד טיפה ממנה.
מהם היתרונות והחסרונות של סוגי האל-פסק?
Offline/Standby – יתרונות: הזול מכולם, קל ופשוט להתקנה. חסרונות: הכי פחות מאובטח, לא מכיל מערכת לייצוב מתח.
Line interactive – יתרונות: מאובטח יותר ואידיאלי למשתמש הביתי. חסרונות: יקר יותר משיטת ה- Offline/Standby.
Online – יתרונות: המאובטח ביותר, אידיאלי לעסקים או בלי מידע חשוב מאוד. חסרונות: לא חסכוני בחשמל, מייצר חום ורעש, חיי סוללה קצרים בשימוש לטווח הארוך.
האם בכל UPS יש כיבוי אוטומטי?
לא, ישנם אל-פסק ללא כיבוי אוטומטי, אותה תכונה שמאפשרת למחשב לבצע כיבוי מסודר ברגע שהסוללה באל-פסק אוזלת לחלוטין. מומלץ לא להתפשר על תכונה זו ולהעדיף אל-פסק עם כיבוי אוטומטי, אחרת המחשב ושאר המכשירים המחוברים לאל-פסק יכבו אוטומטית, פעולה שעלולה לגרום לאיבוד מידע ובכך לייתר את כל משמעות רכישת האל-פסק.
מי צריך אל-פסק? שימוש ביתי/עסק פרטי/עסק גדול/כונני גיבוי?
כל מי שמבקש להגן על המוצרים החשמליים שלו לאורך זמן יצטרך אל-פסק. המשתמש הביתי יוכל לחבר את האל-פסק שלו למחשב, למסך, למדפסת ובעצם כל מכשיר חשמלי שנרצה שיעבוד גם בעת הפסקת חשמל. לעסקים הסיטואציה דומה: לא משנה אם מדובר בקבוצת מסכים פקס או חוות שרתים קטנה – חיבור שלהם לאל-פסק יאפשר להם להמשיך לעבוד גם בעת נפילת מתח.
מה זה אל-פסק בסיסי? מה המפרט והפעולות שמסוגל לאפשר לבצע?
אל-פסק בסיסי בדר"כ יהיה מבוסס על שיטת Offline/Standby או Line interactive, כלומר אבטחה נאותה אך לא המקסימלית שקיימת בשוק האל-פסק. אל-פסק שכזה בדר"כ יכלול אפשרות לחיבור 2-4 מכשירי חשמל במקביל, יציע כניסת USB עם תכונת "כיבוי אוטומטי", תוכנה ייעודית להתקנה במחשב וברגע האמת, האל-פסק הבסיסי יאפשר להמשיך לעבוד כרגיל בעת הפסקת חשמל, בלי חשש שהמכשירים המחוברים אליו יינזקו.
איזה מכשירים ניתן וכדאי לחבר לאל פסק?
טכנית, כל מכשיר חשמלי ניתן לחבר לאל-פסק, כמובן כל עוד כבל החשמל של אותו מכשיר נתמך באל-פסק. אידיאלית, עדיף לחבר לאל-פסק מכשירים אשר רגישים לנפילות נתח, יקרי ערך או כאלו המכילים מידע חשוב כך שלא ייאבד במהלך הפסקת חשמל.
מה אורך החיים של אל-פסק?
בממוצע, אורך חיים של אל-פסק על סוגיו נע בין 3-5 שנים. בסוף התקופה תצטרכו להחליף סוללה, או במקרה הרע, לרכוש אל-פסק חדש.
האם אל פסק יכול לעבוד בלי סוללה?
כוחו של האל-פסק מגיע מהסוללה המובנית וזהו למעשה כל ייעודו – להעביר אנרגיה דרך הסוללה שבתוכו, למכשיר שיצטרך אותה ברגע האמת. כך שלא, אל-פסק אינו מסוגל לעבוד ללא סוללה.
איזה סוגי סוללות יש לאל-פסק?
בשוק יש הרבה סוגי סוללות המתאימות למוצרי אל-פסק שונים אך זה לא באמת משנה; לכל אל-פסק יש את הסוללה המיועדת לו ואנשי מקצוע בתחום אמורים לדעת בדיוק איזו סוללה חדשה תתאים לאל-פסק שברשותכם, כאשר חייה של הקודמת ייגמרו ותיאלצו להחליף אותה בחדשה.
האם האל-פסק חייב להיות מחובר לחשמל כל הזמן?
בעבודה השוטפת האל-פסק צריך להיות מחובר לחשמל כל הזמן. אמנם אל-ספק בשיטת Online מפעיל את המכשירים המחוברים אליו בזכות הסוללה הפנימית בלבד – אך גם הוא נשען על רשת החשמל בשוטף.
מה ההבדל בין אל-פסק למגן ברקים?
אל-פסק מטרתו להגן על המוצרים החשמליים מפני נזק בעת נפילות נתח, בכך שהוא מעניק להם את האנרגיה הדרושה מספיק כדי להמשיך לעבוד איתם, להספיק לגבות תכנים חשובים ואף לכבות את המכשירים בדרך הסטנדרטית. מגן ברקים מטרתו להגן על המוצרים בפני נזקי ברקים וייעודו להגן על החומרה בלבד – כלומר בעת היווצרות נחשולי מתח, מגן הברקים יידע לספוג אותם ולמנוע ממכשירים המחוברים דרכו להינזק.
איך יודעים שהאל-פסק לא תקין?
קל לזהות אל-פסק לא תקין: ברגע שמשימתו היחידה לא מבוצעת כהלכה, כלומר אי-העברת חשמל למכשירים המחוברים אליו בזמן נפילת מתח. יש סיבות רבות לאי-תקינות של אל-פסק, אך אם בעת הפסקת חשמל המכשירים שחוברו לאל-פסק "נפלו" יחד איתו, בהכרח יש בעיה באל-פסק שדורשת את תשומת ליבכם.
מה צריך לבדוק לפני שקונים אל-פסק?
לפני שרוכשים אל-פסק, רצוי להתייחס לכמה מאפיינים בולטים. המפרט הרצוי למשתמש הפרטי הוא הספק שבין הטווח של 600-1,000 וולט אמפר (נתון שתלוי בהספק המכשירים שתרצו לחבר לאל-פסק), לפחות 4 כניסות חשמל, רצוי מחברה מוכרת ואמינה (כדוגמת Advice, APC, Eaton וכו'), עם זמן גיבוי ארוך ככל הניתן ובעדיפות לאחריות מוצר של שנתיים ולא שנה בודדת. משתנים נוספים שכדאי לקחת בחשבון הם תכונת "כיבוי אוטומטי" וכן תרצו להעדיף רעשים והתחממות מינימליים, כך שהאל-פסק יהיה קריר ושקט ככל האפשר בזמן העבודה השוטפת.