האם מיקסר נחוץ עבור כל אחד?

לא בהכרח. כדי להחליט אם כדאי לכם לרכוש מיקסר, חשבו על הבישולים שלכם בחודש האחרון: האם הם כללו הרבה אפייה או עבודה עם בלילות הדורשות ערבוב ממושך שלא היה לכם כוח או רצון לבחוש ביד במשך דקות ארוכות? אם לא – כנראה אתם גם לא ממש צריכים מיקסר. רק אם פעולות כאלו הן לחם חוקכם, אתם באמת קוקים למיקסר.

שיקול נוסף הוא המקום: האם יש לכם מקום במטבח, או במחסן, לאחסון המיקסר כאשר הוא אינו בשימוש? וכאשר תשתמשו בו –האם יש לכם מקום נוח להניח בו את המיקסר בקרבת שקע חשמלי?

כמובן שגם תקציב הוא שיקול: מיקסר יכול להיות עסק יקר, ולעלות עד כמה אלפי שקלים. למי שלא משתמש בו באופן קבוע, קשה להצדיק השקעה כזו.

אילו סוגי מיקסרים קיימים?

שני סוגי המיקסרים הנפוצים הם מיקסר ידני ומיקסר שולחני. ניתן גם להשיג מיקסרים משולבים – ידניים הניתנים לשימוש כשולחניים.



מה ההבדל בין מיקסר רגיל למיקסר ידני?

מיקסר ידני מיועד לעבודות הקצפה ולערבול תערובות דלילות בלבד, ובכמויות קטנות יחסית. הפעלתו דורשת מאמץ מסוים מצד המשתמש, כאשר הפעלה ממושכת יכולה להיות מעייפת למדי. עם זאת, מאחר שמיקסר כזה קטן בממדיו, הוא נוח יותר לאחסון ותופס פחות מקום במטבח ועל משטח העבודה.

מיקסר שולחני הוא בדרך כלל גדול יותר ובעל עוצמה גבוהה יותר, ומתאים לערבול תערובות בכל רמות הסמיכות, כמו גם ללישת בצק, ומסוגל לעבוד עם כמות גדולה יותר של חומר. מיקסר כזה נוח יותר לשימוש וגם מאפשר להוסיף חומרים ביתר קלות במהלך העבודה, או להתפנות לעיסוקים אחרים בזמן שהוא עושה את העבודה.

מיקסר משולב הוא מעין הכלאה בין מיקסר ידני לשולחני. מדובר במיקסר ידני המגיע עם קערה תואמת ומעין מתקן עגינה למיקסר. מיקסר כזה משלב את היתרונות של גודל קומפקטי יחסית וקל לאחסון מצד אחד עם יכולת לבצע את עבודתו ללא צורך באחיזה ממושכת ביד מצד שני. עם זאת, הוא מגיע עם חיסרון אחד מרכזי: הוא עדיין מוגבל בביצועיו בהשוואה למיקסר שולחני קלאסי.



מה הגדלים הסטנדרטיים של המיקסרים השונים?

הגודל של מיקסרים ידניים (ומשולבים, לא כולל הקערה, אותה ניתן לאחסן יחד עם שאר הקערות) נע סביב 20 ס"מ אורך, 10 ס"מ רוחב ו-15 ס"מ גובה; בעוד מיקסרים שולחניים מגיעים בגדלים של סביב 35 ס"מ אורך, סביב 30 ס"מ רוחב וסביב 35 ס"מ גובה.

מה ההבדל בעוצמה שלהם?

הספק
עוצמתו של המיקסר נקבעת על ידי הספק המנוע – ככל שההספק גבוה יותר, כך יכול המיקסר להתמודד טוב יותר עם תערובות סמיכות, עם בצק וכן עם מסה גדולה יותר של חומר. במיקסרים ידניים ההספק נע בין 125 ל-500 ואט, ואילו במיקסרים שולחניים הטווח העיקרי של ההספקים נע בין 300 ל-1,600 ואט.

מיקסר ידני או משולב בן 200 ואט יתאים להקצפות קלות ולתערובות דלילות ובכמויות קטנות. לעבודות מאומצות קצת יותר – מלבד בצק או תערובת סמיכות מדי – עדיף לבחור מיקסר ידני בהספק גבוה כמה שיותר. עם זאת, קחו בחשבון כי ככל שההספק גדול יותר, המיקסר יהיה כבד יותר ופחות נוח לעבודה.

מיקסר שולחני מתאים לעיבוד כמויות גדולות של מזון, לתערובות סמיכות ולבצקים. מי שמתכוון ללוש בצק בכמות של כחצי ק''ג מומלץ שיבחר במיקסר בהספק של 700 ואט, ורצוי אפילו יותר. ללישת בצק במשקל של 1 ק"ג ויותר בחרו מיקסר בעל הספק של כ-1,000 ואט לפחות.



במפרטים מסוימים נמסר הספק המנוע בכוח סוס. במקרה כזה כדאי לדעת ש-1 כוח סוס שווה ל-750 ואט.

מהירויות
כל המיקסרים מציעים לפחות 3 מהירויות עבודה, שמיועדות להתאים לפעולות הנפוצות:
מהירות אטית – להוספת מרכיבים לתערובת תוך כדי ערבוב (לקרם, למיונז ולסוגים מסוימים של בצק);
מהירות רגילה – ללישת בצק ולשלב הראשוני בהקצפה;
מהירות גבוהה – להקצפת חלבונים ושמנת.
ניתן למצוא מיקסרים גם עם 12 מהירויות הפעלה, אך אם אינכם טבחים או קונדיטורים מקצועיים, תוכלו להסתפק בפחות.
לחצן טורבו – בעזרת לחצן טורבו ניתן להכפיל את המהירות הנוכחית מבלי לעבור לכפתור מהירות אחר. לחצן כזה שימושי בעיקר כשמוסיפים מרכיבים לתערובת שבקערה.

האם הפונקציות זהות בשני המוצרים?

לא. בעיקרון, פונקציית הבחישה הבסיסית זהה, ושני סוגי המיקסרים מגיעים בדרך כלל עם אותם שני סוגי "ראשים": ראש לישה וראש ערבוב/הקצפה. עם זאת, למיקסרים שולחניים רבים ניתן לחבר אביזרים נוספים, כגון מטחנת בשר או פסטה, מסחטת מיץ ועוד.

למה כדאי לשים לב כשבוחרים מיקסר?

כדי להתרשם מנוחות השימוש ומהעמידות של המיקסר מומלץ לבחון אותו בחנות: הרימו אותו, פרקו והרכיבו את הקערה, ואם אפשר גם את יתר החלקים, התנסו בכפתורים ובלחצנים השונים, ודאו שהמשקל מתאים לכם, שהמיקסר בנוי היטב ומורכב מחומרים איכותיים, שהוא קל ופשוט להרכבה ולפירוק ושהכפתורים יציבים ומגיבים היטב.

החומר שממנו עשוי גוף המיקסר: המיקסרים הפשוטים והזולים עשויים בדרך כלל מפלסטיק פשוט. מיקסרים טובים עשויים מפלסטיק יצוק ומסיבי או משילוב של מתכת ופלסטיק, והאיכותיים והעמידים שבהם עשויים יציקת מתכת חזקה. מי שמבקש לעצמו מיקסר חזק לשימוש אינטנסיבי, שגם יישאר יציב ולא יזוז ממקומו במהלך העבודה – רצוי שיבחר מיקסר העשוי מתכת. עם זאת, מיקסר כזה כבד ולכן קשה לניוד ולאחסנה, ולרוב גם יקר יותר. אם החסרונות האלה מרתיעים אתכם, תוכלו להסתפק במיקסר מפלסטיק יצוק באיכות גבוהה.

החומר שממנו עשויה הקערה: הקערה יכולה להיות מפלסטיק או מנירוסטה, ולעתים רחוקות – מזכוכית. קערת פלסטיק פחות מומלצת, בשל נטייתה להישרט ולצבור ריחות וטעמים. הזכוכית, לעומתה, עמידה בפני שריטות ואינה סופגת ריחות וטעמים, אך היא כבדה ושבירה יותר. קערת הנירוסטה קלה יותר במשקלה, עמידה בפני שבר ונוחה מאוד לשטיפה.

חיבור המנוע לציר המיקסר: המנוע מסובב את ציר המיקסר באחת משתי דרכים – באמצעות תמסורת (רצועה או גלגלי שיניים) או בהנעה ישירה. הנעה ישירה עדיפה, כיוון שבדרך זו כל עוצמתו של המנוע מועברת ישירות לציר ואין איבוד אנרגיה. בנוסף, רצועה עולה להתבלות או להיקרע, וגלגלי שינים נוטים לסבול לאורך זמן משחיקה.

האם עיצוב המיקסר משפיע על המחיר?

כן. מיקסרים בעלי דגש עיצובי נוהגים לעלות כמו כאלה הכוללים תכונות מתקדמות בהרבה. כך, למשל, מיקסר מעוצב ללא חיבור לאביזרים כמטחנות בשר עשוי לעלות כמו מיקסר פחות מעוצב עם חיבור כזה.

מה הקיבולת הממוצעת של מיקסר?

כל המיקסרים השולחניים, וכמה מהמיקסרים הידניים, מגיעים עם קערה או מיכל בנפח שנע בין 2 ל-7 ליטרים. נפח של 4 ליטרים מספיק לרוב השימושים של משפחה ממוצעת. יש מיקסרים שמצורפות אליהם שתי קערות בגדלים שונים לשימוש בכמויות שונות. כמובן שבמיקסרים ידניים ניתן להשתמש בכל כלי קיבול בעל פתח המאפשר למערבלים לעבור.

איזה חלקים מגיעים עם כל מיקסר סטנטרטי?

בכל מיקסר תמצאו אביזרים בסיסיים שיספיקו לשימושים יום יומיים, כמו וו לישה ומקצפות. לדגמים מסוימים מצורפים אביזרים נלווים שהופכים את המיקסר לרב תכליתי. עם האביזרים הפוטנציאלים נמנים מסחטת מיץ, מטחנת בשר, מטחנת קפה ותבלינים, להב לחיתוך וקיצוץ ופריטים אחרים.

מה אורך החיים הממוצע של מיקסר בשימוש סטנדטי?

תלוי מה מוגדר אצלכם בבית שימוש סטנדרטי: בבית בו משתמשים במיקסר לפחות פעם בשבוע ולמשימות קשות כמו לישת בצק הוא עלול לא להחזיק יותר מ-5 שנים (האחריות על מיקסרים היא בדרך כלל בין שנה אחת לשלוש). עם זאת, בשימוש פעם במספר שבועות או שימושים קלים כמו הקצפה ובחישת בלילות רכות, חיי המדף של מיקסר יכולים להגיע למספר דו-ספרתי של שנים, ואפילו לשרת זוג מיום החתונה ועד ביקורי הנכדים.

מה טווח המחירים של מיקסרים?

טווח המחירים העיקרי למיקסרים ידני ומשולב נע בין כ-60 ל-300 שקל.
טווח המחירים העיקרי למיקסר שולחני נע בין 500 לכ-5,000 שקל.