סוגי מגהצים 


מגהץ חשמלי יבש: הנו בעצם גוש ברזל מעוצב בתוכו מותקן סליל חימום המיועד להביא את התחתית של המגהץ לטמפרטורה המתאימה לסוג הבד אותו רוצים להחליק, ולישר את הקמטים שלו. היום מכנים אותו המגהץ היבש כי הוא אינו מייצר אדים והוא עושה את עבודת ההחלקה של הבד כתוצאה מהחום, המשקל של המגהץ והכוח שמשקיע האדם שמגהץ. בשנים האחרונות ירדו המחירים של המוצרים הפשוטים הללו עקב הירידה בביקוש. היום נהוג לקנות מגהץ יבש בעיקר לצורך גיהוץ מהיר של פריט אחד או שניים או כאביזר חובה לנוסעים לחו"ל ומקפידים על לבוש מסודר ונאה. 


מגהצי אדים: הם הסוג הנפוץ והנמכר ביותר כיום של מגהצים. מגהץ אדים הוא בעצם מגהץ יבש שנוספה לו מערכת ליצירת אדי מים. מעל סליל החימום של המגהץ הותקן בו מיכל למים ומערכת של צינורות דקים שמעבירים את המים דרך גוף החימום בצינורות דקים עד שהם מגיעים לקבוצה של חורים בתחתית המגהץ. חשוב לזכור כי מגהץ מסוג זה אינו מייצר קיטור שהוא אדי מים בטמפרטורה גבוהה ובלחץ גבוה. האדים שמפיק המגהץ הזה מרככים אמנם את הבד של הבגד המגוהץ ומכינים אותו לגיהוץ מהיר וקל. מגהץ האדים הוא התחליף לבד הרטוב בו השתמשו בעבר כדי להפריד בין המגהץ החם מאד והבגד המגוהץ (שהיה גם סינטטי רגיש לחום). ישנם מומחים המייעצים להשתמש באדים שמוציא מגהץ האדים על מנת להחיות את הצורה של בגד מקומט מאד וזאת ללא גיהוץ. לאחרונה ניתן למצוא בשוק מגהצים בהם הורחב אזור הוצאת האדים מהחלק הקדמי לחלק גדול יותר של המגהץ. מגהצים מסוג זה מסוגלים לגהץ ג'ינסים ובדים עבים במהירות גדולה יותר כי לחיצה קצרה על כפתור שחרור האדים מובילה לריכוך מהיר יותר של הבד. 




מגהץ קיטור: נחשב ע"י רבים למעין סוג משוכלל של מגהץ האדים אך מדובר בטעות. בעבר היו מגהצים שהיה להם מיכל מים שהזרים אותם לתחתית המגהץ שם נוצר מעיין קיטור אבל זה לא היה הדבר האמתי. מגהץ הקיטור הוא מגהץ שמהחורים בתחתיתו יוצא קיטור בלחץ גבוה ובחום גבוה ומקורו בתא חיצוני מיוחד, כמו דוד סגור, שלתוכו מוזגים מים והוא מייצר את הקיטור בלחץ המתאים. כמות הקיטור הדרושה היא לפי סוג הבד המגוהץ. בד עבה כמו של מכנסיים או ז'קטים מג'ינס, קורדרוי או מצעים לחורף יצרכו הרבה אדים בעוד שחולצות או מכנסיים דקים לא זקוקים למנה גדושה של אדים חמים. ומספיקה מכה קצרה של קיטור ליישר את הבד. ישנם יבואנים שמוכרים את מגהצי הקיטור ביחד עם קרש גיהוץ מתאים שבמשטח הגיהוץ שלו יש חרירים המאפשרים לאדי הקיטור לעבור כך שכל חלקי הבגד מקבלים טיפול ולא רק החלק הקרוב למגהץ. את מגהץ הקיטור בוחרים לפי הנתונים של הלחץ וכמות האדים, טיב הציפוי התחתון והאפשרות לתחזוקה קלה. 


סוג אחר של מגהצי קיטור פועל עם קיטור יבש. הקיטור במגהצים הללו עובר דרך הצינורות בתחתית המגהץ ואדי הקיטור הרטובים מתעבים שם למים בעוד שמהחרירים יוצא קיטור יבש. המערכות היקרות הללו מיועדות לעבודה בעיקר למגהצים הרבה כביסה לחה מאד שיצאה זה הרגע מהמכונה או לצורך ריענון בגדי זמש או מעילים שאינם מבד דקיק ורגישים במידה מסוימת למים.

טיפ חשוב שקיבלנו מעובדי מכבסה הוא להתבונן בתחתית המגהץ לפני הקניה. בשוק יש הרבה מגהצים שהתחתית שלהם היא מנירוסטה או מאיזו תערובת של ניקל מבריק. התחתית הזאת רגישה מאד לשריטות וכל מגע בגוף זר קשיח כמו כפתור או אבזם כלשהו עלול לגרום לחריץ בתחתית החלקה של המגהץ, דבר שיכול מהר מאד לפגוע בבד. אלה שמגהצים הרבה ממליצים על תחתית עם ציפוי קשיח או לצפות את המגהץ בסוליה דקה מטפלון שמונעת שריטות בבד המגוהץ. בחלק מהמגהצים החדשים ניתן למצוא ציפוי מחומר קרמי אשר עמיד בפני שריטות-לטענת היצרנית, ציפוי זה כה עמיד, שניתן לגהץ אתו אפילו את הכביש! 


עוצמת האדים

חשוב לבחור את המגהץ על פי כמות האדים שהוא מייצר בדקה. הכמות נמדדת בגרמים לדקה ומעידה על כמות הקיטור שהמגהץ מסוגל לייצר בכל רגע נתון. זה מתחיל בעשרה גרם לדקה במגהצים הקטנים ויכול להגיע לכמות של יותר ממאתיים גרם לדקה במגהץ מקצועי. אמצעי אחר להערכת המגהץ הוא לחץ הקיטור שהדוד מייצר. לחץ גבוה של 3 באר ויותר מעיד על איכות מערכת הקיטור ולחץ נמוך מ-2 באר הוא מקור לבעיות כשהמערכת מתחילה לתפוס אבנית והצינורות מתחילים להיסתם. חשוב לזכור כי בניגוד להוראות שניתנו למפעילים של מגהצי הקיטור בעבר אין צורך היום להכניס לדוד של המגהץ מים מזוקקים. כמה מהיצרנים אפילו דורשים להשתמש במים רגילים כי הם רותחים מהר יותר מהמים המזוקקים ומספקים את האדים מיד מבלי שצריך להמתין. 




ווסת האדים

אחד מהאמצעים לשלוט במגהץ האדים ויכולותיו, במיוחד בכמות הקיטור, הוא ווסת האדים. הוא מאפשר למשתמש במגהץ לכוון את זרימת הקיטור שהמגהץ יוציא על הבגדים לפני או במהלך הגיהוץ. בדגמים הזולים אין ווסת בעוד שבדגמים היקרים הווסת הוא חלק בלתי נפרד מהסט. השימוש בווסת הוא לפי המשימות וגם לאורך זמן. כשהמגהץ חדש תצטרכו להגביל את האדים עם הווסת בעוד שבהמשך, כשתצטבר אבנית, תצטרכו להגביר את הזרימה. שימו לב גם לכמות החורים ליציאת האדים ומיקומם. במרבית המגהצים המיקום של החורים הוא בחלק הקדמי מה שמחייב עבודה קשה לגיהוץ מצעים וחולצות. במקצת המגהצים יציאת האדים היא במרבית שטח התחתית וזה יאפשר גיהוץ קל יותר של בדים גדולים. 


הספק המגהץ

במכשירי חשמל שהופכים את האנרגיה החשמלית לחום, ההספק החשמלי של המגהץ מהווה אינדיקציה על היכולת של המגהץ להתמודד עם המטלות שלו. ככל שההספק גדול יותר תקבלו יותר חום וקיטור. ההספק הרצוי הוא בין 1500 ל- 2000 וואט למגהץ אדים רגיל ומעל 2000 וואט למגהץ קיטור משולב. 


סוג החיבור

עד לא מכבר היו כל המגהצים מחוברים ישירות באמצעות כבל לשקע החשמל או ליחידת הקיטור. הסידור הזה הוא מקור לבעיות ושימוש מוגבר במגהץ יביא לשחיקת הכבל הזה ויצריך את החלפתו. ההחלפה כרוכה בהוצאה לא קטנה במיוחד בסט המשולב של מגהץ ויחידת הקיטור. הכבל צריך להיות גמיש ועמיד בחום שתי תכונות שקשה להשיג אותן. בתקופה האחרונה הופיעו כמה דגמים של מגהצי אדים שיש להם מצבר פנימי והם פועלים במשך 30 שניות לאחר טעינה של מספר שניות. לפעילות ביתית רגילה הסידור הזה מספיק, לעבודה אינטנסיבית זה יכול להוות מגבלה. 


תחזוקה ותוספות

היום במרבית סוגי המגהצים אפשר להשתמש במים רגילים ולא צריך להשתמש במים מזוקקים שמחירם גבוה. אפשר להשתמש במים מסוננים דרך פילטר ביתי שמסנן את המרכיבים של המים שגורמים לאבנית וגם זו דרך לחסוך בעיות. למשתמשים במים רגילים כדאי לבדוק את המנגנון המטפל בהצטברות האבנית ובדרך המוצעת לסילוקה יש מגהצים עם מתקן שנקרא אנטי קאלק שמרכזת עליו את האבנית ואפשר להוציאו לניקוי מהיר ופשוט. יש מגהצים שרק מתריעים על מצב האבנית שסותמת את הצנרת ומחלישה את לחץ הקיטור. לדואגים לאיכות הסביבה, נתקלנו בכמה דגמים חדשים של מגהצים שיש בהם חיישן תנועה וכאשר הם אינם בפעולה זמן ממושך (כמה דקות) הם מפסיקים את פעולת החימום כדי לחסוך באנרגיה. מעבר לחסכון באנרגיה, למגהצים אלו יתרון חשוב ובטיחותי לשכחנים שבינכם-מגהצים אלו, גם אם שכחתם אותם על הבגד, לא יגרמו לשריפתו.