סוג המיקרוגל והתאמתו למטבח

קיימים שלושה סוגים שונים של תנורי מיקרוגל וההבדלים ביניהם מתבטאים בשילובם במטבח ובמחירם. הסוג הנפוץ ביותר הוא תנור מיקרוגל המונח מעל דלפק, התאמתו למטבח פשוטה וקלה, כל שצריך לעשות זה לחברו לחשמל. שני הסוגים האחרים יקרים יותר ונפוצים פחות, הם תנור מיקרוגל אינטגרלי המשתלב עם ארונות המטבח ותנור מיקרוגל המורכב בתליה מעל הכיריים לבישול. 


תכונות

לפני הרכישה חשוב להגדיר מהן המטרות להן ישמש תנור המיקרוגל ובהתאם לכך לבחור את התנור בעל התכונות הרצויות.


  • חימום והפשרת מזון: תכונות הקיימות בכל תנורי המיקרוגל מהפשוטים ביותר למתקדמים ביותר.
  • גריל: תנור מיקרוגל בעל גוף חימום המאפשר פעולה של גריל, בדומה לטוסטר אובן. מיועד בעיקר להשחמת ולהקרמת מזון. ישנם תנורים עם אפשרות להפעיל חימום וגריל בו זמנית.
  • חימום דו מוקדי: תכונה המאפשרת פיזור חום אחיד יותר מאחר והחימום באמצעות גלי המיקרו נעשה משני מוקדים בתנור.
  • טורבו: מאוורר המזיז את האוויר החם בתוך התנור ומאפשר פיזור חום אחיד יותר וחימום מהיר יותר של המזון.
  • חיישנים: ישנם מספר סוגים של חיישנים: חיישן המוחדר לתוך המזון הקובע את עוצמת החימום הנדרשת לו, חיישנים להפשרה וחיישנים המזהים לפי כמות האדים בתנור מתי המזון מוכן ומפסיקים אוטומטית את פעולת החימום של התנור.
  • צלחת מסתובבת: צלחת, אשר עליה מונח המזון, המסתובבת בעת פעולת התנור ומאפשרת בכך פיזור חום אחיד יותר. מרבית תנורי המיקרוגל הם בעלי צלחת מסתובבת.
  • תכניות בישול: תכניות הבישול האוטומטיות מותאמות מראש לחימום סוגי מזון מסוימים כגון: בשר, עוף ודגים. פעולת החימום מתבצעת בלחיצת כפתור. ישנה גם אפשרות ליצור תכנית בישול המותאמת אישית, על ידי קביעת עוצמת החימום, משך זמן החימום ותכנותם לזיכרון. 



עוצמת חימום מרבית ונפח המיקרוגל

עוצמת החימום המרבית בתנורי מיקרוגל נעה בין 500 וואט ל- 2000 וואט ויותר, ככל שעוצמת החימום גבוהה יותר משך החימום קצר יותר. נפח התנור ועוצמת החימום הם שני מאפיינים התלויים זה בזה. לרוב, ככל שנפח התנור גדול יותר עוצמת החימום המרבית גבוהה יותר. נפח תנורי המיקרוגל נע בין 20 ליטר ל- 35 ליטר ויותר. מרבית התנורים שנפחם עולה על 30 ליטר הם משולבים עם גריל או טורבו. 


הפעלה

  • הפעלה מכנית: הפעלה פשוטה המתבצעת באמצעות כפתורים סיבוביים, האחד מיועד לעוצמת החימום והשני מיועד למשך זמן החימום.
  • הפעלה דיגיטלית: מרבית תנורי המיקרוגל הקיימים היום הם בעלי הפעלה דיגיטלית וצג דיגיטלי. ההפעלה נעשית באמצעות לחצנים ומאפשרת פעולות חימום מדויקות יותר.

הפעלה דיגיטלית מאפשרת קיומן של מגוון פונקציות כגון: תכניות בישול אוטומטיות, תכנות לזיכרון, טיימר להפעלה עתידית ובקרה באמצעות הצג.

מאחר ומדובר במכשיר חשמלי לשימוש יומיומי, מומלץ לבחור במיקרוגל בעל ממשק הפעלה פשוט, שגם ילדים יוכלו לתפעל לבד.


בטיחות

השימוש בתנור המיקרוגל הוא יומיומי ופשוט, אך חשוב לשמור על מספר נקודות בטיחות:

  • הפעלת תנור ריק: הפעלת תנור המיקרוגל כשהוא ריק פוגעת במכשיר, מאחר והאנרגיה האלקטרו-מגנטית לא מתרגמת לחימום.
  • חימום כלי מתכת: הגל האלקטרומגנטי שבמיקרוגל יכול לטעון מתכות, דבר העלול לגרום להתחממות המתכת במידה מסוכנת ואף לגרום לדלקה.
  • חימום מזון: מכלים סגורים וביצים עלולים להתפוצץ בתוך תנור המיקרוגל בשל לחץ קיטור הנוצר בתוכם. פריטי מזון המחוממים משך זמן ארוך מדי עלולים להתלקח.
  • קרינה: המשרד לאיכות הסביבה קבע סף של 1 מיליוואט לסמ"ר, לאפשרות חשיפת בני אדם לקרינה מתנורי מיקרוגל. עוצמת הקרינה משתנה באופן פרופורציונלי הפוך למרחק. ככל שמתרחקים מהתנור כך עוצמת הקרינה קטנה. לכן מומלץ לעמוד לפחות 10 ס"מ מהתנור בזמן הפעלתו. קיימת סכנה כאשר מתרחשת זליגת קרינה מהתנור. תופעת זליגת הקרינה עלולה להתרחש רק כאשר התנור פועל, היא נגרמת כתוצאה מחלודה בדפנות דלת התנור, פגמים באטימות דלת התנור, סגירה לא הרמטית של דלת התנור, מכות שהתנור קיבל והצטברות שאריות אוכל או שאריות רטבים בדפנות ובמערכת נעילת הדלת. כל עוד לא רואים נזק חיצוני בדלת או במבנה החיצוני של התנור אין צורך לבצע בדיקת זליגת קרינה. כאשר מזהים נזק חיצוני, יש לבצע את הבדיקה רק על ידי בודקים בעלי היתר למתן שירותי בדיקה מהמשרד לאיכות הסביבה.