מה חשוב שיהיה בארגז כלים?

 מברגים

גם אם קניתם מברגה משוכללת, כדאי בכל מקרה להחזיק בארגז הכלים שלכם מברגים משני הסוגים: מברגי פיליפס ומברגים שטוחים. כמו כן, מומלץ להחזיק שני מברגים לפחות מכל סוג, בגדלים שונים. בנוסף, כדאי לרכוש גם מברג טסטר לבדיקה של תקינות מערכת החשמל. קיימים בשוק גם מברגים בעלי ראשים מתחלפים. על מברגים מסוג זה ניתן להרכיב מגוון ביטים בצורות ובגדלים שונים שיתאימו למגוון רחב של סוגי ברגים. לעבודות עדינות במיוחד, אנחנו ממליצים להחזיק בארגז הכלים שלכם גם סט מברגי שען, שיאפשרו לכם לפתוח ברגים זעירים.



פטישים

ארגז כלי העבודה שלכם לא יהיה שלם מבלי שיהיו לפחות שני סוגי פטישים: פטיש גדול (פטיש במשקל 300-400 גרם) בעל ראש מפוצל לשליפת מסמרים ישנים מהקיר, ולקיבוע מסמרים עבים. פטיש נוסף שחייב להיות בארגז הכלים שלכם הוא פטיש קטן (פטיש 100-200 גרם) למסמרים עדינים ולעבודה על פאנלים. ישנם בשוק פטישים בעלי ידית אחיזה מעץ, וישנם כאלו העשויים ממתכת עם ידית המצופה בגומי. מה עדיף? תלוי בתחושה האישית שלכם. בעניין זה כדאי לחפש פטיש איכותי ולא ללכת בהכרח על הפטיש הזול ביותר. לעיתים, איכות הפטיש משפיעה מאוד על העבודה איתו, ומסמר שהתעקם כשניסיתם לדפוק אותו בקיר הוא לא בהכרח סימן לידיים שמאליות.



מפתחות

מפתח הוא כלי שנועד לחלוץ ברגים בקטרים שונים. בכדי להיות מוכנים לקראת מגוון סוגים של ברגים, מומלץ להחזיק כמה סוגים של מפתחי ברגים. בתור התחלה, כדאי שיהיו בארגז הכלים שלכם מפתח שוודי גדול, ומפתח שוודי קטן. במפתח השוודי הגדול ניתן לעשות שימוש גם לעבודות צנרת. גם מפתחות רינג (סגורים או פתוחים) בגדלים שונים יכולים להיות שימושיים לחליצת ברגים עקשניים. כמו כן, מומלץ להצטייד גם במפתח אלן, לעבודה עם ברגים בעלי שקע משושה. הם מגיעים לפעמים בתור סט מפתחות נפרדים, או בתור אביזר שיש בו מספר מפתחות בקטרים שונים הנשלפים מתוך גופו בדומה לאולר. ישנם כאלו שמעדיפים את הנוחות שבאולר מאחר וסט מפתחות נפרדים עשוי להתפזר בתוך הארגז. מנגד, ישנם כאלו שיעדיפו סט נפרד מאחר ואם ראש מפתח אחד נשחק אפשר פשוט לזרוק אותו לרכוש חדש במקומו.

פליירים

אף ארגז כלים אינו שלם בלי מספר סוגי פליירים לביצוע משימות שונות:
פלייר: פלייר רגיל, בעל ראש קצר לשיפור אחיזה והפעלת כוח.
שפיץ פלייר: משלים את הפלייר הרגיל, מותאם לאחיזה בעצמים קטנים ועדינים יותר.
מגלה חוטים: משמש לחשיפת הבידוד החיצוני של חוטי חשמל. שימושי מאוד לאלו שמתכוונים גם לעסוק בעבודות אלקטרוניקה פשוטות או עבודה עם חוטי חשמל.
ג'בקה: סוג של פלייר בו ניתן לשלוט על הרוחב של בסיס הצבתות. השליטה הזאת מאפשרת לתפוס עם הג'בקה צינורות במגוון קוטרים. כדי לשפר את האחיזה, הצבתות בג'בקה משוננות.



כלי חיתוך

סכין יפנית: מומלץ לחפש סכין יפנית מאסיבית, המותאמת לעבודה שלא תתפרק בעת שימוש. המומלצות ביותר הן אלו בעלות מבנה המשלב גומי ומתכת. ניתן למצוא סכין יפנית מתאימה בחנויות המתרכזות בכלי עבודה (ולא בחנויות כלי כתיבה). כמו כן, על מנת לשמור על בטיחות השימוש, הקפידו לרכוש סכין בעלת נעילת להב באמצעות בורג מתכת, ולא נעילה בתפס פלסטיק עדין שעשוי להישבר לאחר מספר שימושים. כמו בכלי עבודה רבים אחרים, גם כאן עדיף להצטייד בלפחות שני גדלים של סכין.

קאטר: כלי שימושי לחיתוך חוטי ברזל ותיל. אמנם ישנם פליירים הכוללים בתוכם גם חותך חוטים, אולם עדיף להצטייד בקאטר אשר מיועד ספציפית למשימה זאת, ועושה זאת בצורה הנוחה ביותר.

כלי מדידה

מטר: אמנם ניתן תיאורטית לחשב מרחקים לפי ספירת מרצפות, אולם זה לא ממש מדויק, ולא תמיד אפשרי. כאשר אתם קונים מטר, מומלץ לוודא שהוא באורך 5 מטרים לפחות, ושהוא מאסיבי וחזק. מטר עם ציפוי הגנה מגומי עמיד יותר לנפילות, ויחזיק מעמד לאורך זמן רב יותר.

פלס: קיימים מגוון סוגי פלסים בשוק, כאשר כל אחד מהם מיועד לסוג עבודה שונה. פלס רצפים הוא פלס מאסיבי וכבד העשוי ברזל יצוק. פלס מגנטי מתאים במיוחד לעוסקים במסגרות. פלס אינסטלטורים מצויד בסימון זוויות על מנת שניתן יהיה לחשב באמצעותו שיפועים. פלס אלומיניום נמצא בד"כ בשימוש חשמלאים והוא מתאפיין במשקל קל מאוד. אין פלס המותאם לכל סוגי העבודות. לכן, כדי לבחור את הפלס המותאם לכם, עליכם לדעת תחילה מהי סוג העבודה שבה תתמקדו.

אקדח דבק חם

אקדח דבק חם מאפשר לכם להדביק מגוון רחב של חומרים: זכוכית, עץ, עור, קרמיקה, מתכת, בד, פלסטיק ולמעשה כמעט כל חומר העולה בדעתכם. עם זאת, אם אתם מעוניינים להדביק משהו באופן חזק וקבוע, דבק חם אינו מהווה פתרון ועדיף להשתמש בדבק מגע, או סופר-גלו. דבק חם מתאים להדבקה של דברים לא כבדים, ניתן להסרה בקלות יחסית ואינו משאיר בד"כ סימנים. לתוך האקדח מכניסים מוטות מפולימר שהופך לדבק כאשר מחממים אותו. שימו לב שמדובר במכשיר הדורש חיבור לחשמל, כך שלא ניתן להשתמש בו מחוץ לבית.



ארגז כלים

לאחר שקניתם את כל הציוד הבסיסי, צריך לאחסן אותו בתוך ארגז כלים. הגודל הדרוש הוא פונקציה של כמות הכלים שיש לכם, וכמות הכלים שאתם משערים שתרכשו בעתיד. בכל מקרה, תמיד מומלץ לרכוש ארגז כלים שיש בו מקום לכל הכלים שיש ברשותכם כרגע, ועוד קצת מקום לכלים נוספים שתרכשו בעתיד. כדי שלא תצטרכו להתחיל לחפש ברגים זעירים בין כלי העבודה שלכם, חשוב שבארגז יהיו מקומות ייעודיים לברגים, מסמרים, דיבלים וכו'. כמו כן, כדאי לוודא שארגז הכלים מאסיבי, קשיח, ולא כבד מדי. גם ככה הוא יישא בתוכו כמות נכבדת של מתכת אז עדיף לשמור את משקל הארגז עצמו נמוך ככל האפשר. עבור אלו שמתכוונים לשאת איתם מגוון כלים גדול בהרבה מזה שהוזכר במדריך זה, קיימת האפשרות לרכוש עגלת כלי עבודה, אך יש לזכור שקשה יותר להתנייד איתה ממקום למקום.