למרות שהחורף בישראל אינו נחשב קיצוני, אנחנו עדיין חווים לפחות 3-4 חודשי חורף אמיתיים בהם השמש מגיחה רק לעיתים - מה שהופך את דוד השמש ליעיל הרבה פחות. השילוב של מערכת חשמלית לחימום המים כשאין שמש הוא הפתרון הנפוץ לבעיה הזו, אבל יש גם אלטרנטיבות לשימוש בחשמל, כמו השימוש בגז. איזו שיטה עדיפה?


מערכת חימום בגז
הרעיון מאחורי המערכת לחימום המים באמצעות גז נועד בעיקר להקל על חייו של המשתמש ולאפשר לו לקבל מים חמים באופן מיידי וללא שהטריח את עצמו לדאוג שהדוד יהיה דלוק מראש.


התקנת מערכת חימום בגז

טכנית, מדובר במערכת סגורה הממוקמת בתוך הבית (או במקום מקורה בחוץ אם מתאפשר) ומכילה תנור גז ייעודי שמחמם את המים העוברים דרכה ומשם הלאה אל צינורות המים בדרך לחדרי המקלחת והמטבח. המים שעוברים דרך המערכת מתחממים באופן מיידי וללא הגבלה של כמות, מה שהופך את תהליך חימום המים באמצעות המערכת הזו - למהיר, קל ויעיל ביותר. אפשר גם לשלוט על טמפרטורת המים ועל הכמות בה נשתמש. רוצים מים חמים? יש. עכשיו. ללא הגבלה. אין יותר פשוט מזה.

אז איפה הבעיה?
יש כמה בעיות בשיטה הזו, אבל הבעיה הגדולה ביותר היא העלות, שהיא יקרה יותר בצורה משמעותית מאשר שימוש בדוד שמש\חשמל. גם כשלוקחים בחשבון את עלויות ההתקנה היקרה יחסית של השיטה הזו, וגם אם בודקים את כמות השימוש במכשיר, שכן יהיו מים חמים כל עוד הוא עובד (בניגוד לדוד שמש, שם המים נשארים חמים גם אחרי שכיבינו אותו).

אפשר להוסיף גם את הקושי והבלאגן הכרוכים בהתקנה הזו שכן צריך התקנה מקצועית של חברת הגז, את הסכנות שיש בשימוש בגז ואת העובדה שכאשר יש הפסקת חשמל, לא יהיו לכם מים חמים בכלל, בניגוד לדוד, שהמים החמים שבו יישארו חמים גם זמן ניכר אחרי שזרם החשמל פסק.


חימום בעזרת דוד שמש\חשמל
דוד החימום המסורתי בישראל פותח באמצע שנות ה-50 ובשנות ה-60 קיבל את הצורה והמבנה שאנחנו מכירים, כולל הקולטים הסולאריים. זו אחת הדרכים בהן ניתן בישראל לחמם מים במגזר הביתי ולמרות קשיי ההתקנה, זוהי עדיין הדרך הנפוצה ביותר וגם הזולה ביותר בה משתמשים אזרחי ישראל.


מערכת דוד שמש עם קולטים

דוד המים הקטן ביותר מכיל כ-80 ליטר ביעוד ישנם דוודים המכילים גם 200 ליטר - כאשר מספר הנפשות בבית הוא זה שיקבע את גודל הדוד הרצוי. הדוד הגדול ביותר יספיק למשפחה של כ-6 נפשות ומעלה. כמובן שככל שהדוד גדול יותר, כך ייקח זמן רב יותר לחמם אותו, אבל דוד ממוצע אינו צריך יותר משעתיים כדי שהמים יהיו חמים מספיק למקלחת. חשוב להתאים את גודל הדוד לגודל המשפחה כדי למנוע בזבוז של חשמל במהלך חימום הדוד.

אז איפה הבעיה?
הבעיה המרכזית בדוד שמש או חשמל היא ההפעלה והכיבוי שלו. ראשית, עלויות ההפעלה הן יקרות ולכן אם שכחנו את הדוד דולק או שהדלקנו אותו מעבר למה שצריך - העלויות מזנקות באופן משמעותי. חשוב לשים לב לשני דברים בעת התקנה של דוד כזה: האחד, שיותקן בתוכו תרמוסטט כדי שכאשר המים מגיעים לטמפרטורה הרצויה (מקסימום 55 מעלות) - הדוד יכבה באופן אוטומטי. הדבר השני הוא שעון בקרה חכם, שבעזרתו תוכלו "לתכנת" את הדוד כך שיפעיל ויכבה את עצמו באופן אוטומטי לפי השעות שאתם קבעתם מראש. ישנם שעונים מהסוג הזה אשר נשלטים ידנית על ידי המשתמש או מהסוג המתקדם יותר, בהם השליטה נעשית באמצעות אפליקציה וניתן לכוון את זה מרחוק. פתרון זה מבטל למעשה את הבעיה הגדולה ביותר הכרוכה בשימוש בדוודים הללו.

השורה התחתונה
בדיקה מקיפה שערכנו בחודש ינואר הוכיחה מעל לכל ספק שהשימוש בדודי שמש מבוססי חשמל זול יותר מאשר השימוש בחימום מבוסס גז. בבדיקה איגדנו והשווינו את תשלומי החשמל והגז בשנים 2015 עד 2018, כשבסוף דצמבר 16 מכשיר חימום גז הותקן בביתנו.



המכשיר הותקן בסוף 2016, ולחישוב הכנסנו את כלל הנתונים משנת 2015 עד 2018, כלומר שנתיים לפני התקנת המכשיר ושנתיים לאחר מכן. חשבון החשמל לשנתיים שלפני ההתקנה עמד על 8,300 שקל וחשבון הגז היה 792 שקל. לאחר ההתקנה חשבון החשמל ירד ל-7,754 שקל ואילו חשבון הגז עלה ל-2,755 שקל. כלומר חיסכון של 7% בחשמל ועלייה של 348% בחשבון הגז. בכך, המעבר לגז הגדיל את ההוצאות הכלליות ביותר מ-1,400 שקל בשנתיים.

המסקנה פשוטה. חימום המים באמצעות הגז אמנם יעיל יותר ונוח יותר מאשר השימוש בדודי שמש, אבל הנוחות הזו באה לידי ביטוי בעלות שימוש יקרה יותר בצורה משמעותית.